De specifieke kenmerken
Sinds 2012 zoekt het team van Vin de Liège, met de medewerking van internationale experts en universiteiten, onophoudelijk naar de beste wijnbouwtechnieken om kwalitatieve wijnen te ontwikkelen en het ’terroir’ tot zijn recht te laten komen. De essentie van wijnbouw wordt gevormd door de kennis en de constante observatie van de wereld in beweging rondom ons, zonder daarbij uiteraard het meesterschap en de doordachtheid die bij elke actie op de wijngaard komen kijken over het hoofd zien.
Biologische wijnbouw als teken van kwaliteit
Vin de Liège heeft gekozen voor wijnbouw met respect voor het milieu, met minder toxische residuen die op de druiven en in de grond achterblijven en dus een geringer risico voor zij die werken met behandelingsproducten die voor biologische landbouw toegestaan zijn.
Vin de Liège is houder van een certificaat dat toegekend werd door de onderneming Quality Partner.
Doeltreffende vinificatietechnieken
Vin de Liège beschikt over de beste technische instrumenten om wijn te bereiden in functie van de eigenheden van ieder perceel en druivenras. De wijnbereidingsprocessen (methode waarbij gebruik gemaakt wordt van de zwaartekracht) en de kelderinstallaties (vaten met temperatuurregeling) werden nauwgezet geselecteerd om kwalitatieve wijn te maken die een zo goed mogelijk weerspiegeling is van het terroir.
Een georganiseerde wijngaard voor een optimale opbrengst
Eveneens met het oog op de optimale kwaliteit van de wijnen, worden de wijnstokken van Vin de Liège aangeplant met een dichtheid van 5000/hectare De volledige begroening (“enherbement”), de cordon-snoei alsook de begeleiding via hoog latwerk zijn bevorderlijk voor een groot bladoppervlakte en maken het mogelijk om de wijnstok net als op de allermooiste terroirs van de correcte mate waterstress te voorzien.
Lagere sulfietwaarden
Om authentieke, verfijnde en complexe wijnen te kunnen maken, heeft Vin de Liège ervoor gekozen om de sulfietwaarden van de wijn te doen dalen. Hiervoor is soms het gebruik nodig van alternatieve producten (exogene gist, ascorbinezuur), waarbij er evenwel op gelet wordt dat iedere wijn uniek blijft.
Respect voor biodiversiteit
Vin de Liège heeft ervoor gekozen om de lokale fauna en flora van zijn gronden, waarop vroeger aan intensieve landbouw gedaan werd, in ere te herstellen. Dit gebeurt door middel van het plaatsen van nestkastjes, door de rust en kalmte te bewaren op die plaatsen en door de aanplanting van fruitbomen, hagen, rozenstruiken en talrijke andere boomsoorten. De dieren en insecten vinden er naast een bron van voeding ook een schuilplaats.